Dag 14: Bonus

Het moet beter worden

13 dagen lang hebben we nagedacht over thema’s die vanuit de serie ’13 reasons Why’ naar voren kwamen. Thema’s die niet zomaar uit de lucht gegrepen zijn. Het zijn thema’s waar tieners en  jongeren dagelijks mee worstelen. Soms openlijk, vaak niet. Er is al een aankondiging gedaan voor een tweede serie, maar deze eerste serie stopt na 13 afleveringen. Wij kunnen het niet laten om er een bonusaflevering bij te schrijven. Een dag 14. Een aflevering waarin we kijken naar hoe nu verder te gaan. Waar moet je beginnen? En wat als het te veel lijkt? In deze bonus kijken we nog een keer naar Clay, maar nu ook even naar zijn ouders.

Clay, de jongen die verliefd op Hannah was en veel om haar gaf. Clay, die vanaf het begin vol zat met verdriet om het gemis van Hannah. De confronterende tapes benadrukten hoe moeilijk Hannah het heeft gehad en hoe alleen ze zich gevoeld heeft. Clay is een jongen die vanaf het moment dat hij de bandjes luistert, vecht voor Hannah. Wanneer hij de bandjes krijgt en deze beluistert, ontstaat er bij hem een gevoel van recht willen doen aan Hannah. Clay gaat door de bandjes door een periode heen van verwijten naar anderen en geconfronteerd worden met allerlei onrecht en zeker ook met zichzelf.

Een grote verandering begint klein
Clay komt aan het einde van de serie tot de conclusie: het moet beter worden! Hij gaat naar mr. Porter en wil dat inzicht ook overbrengen aan hem. Vol emotie en vastberaden roept hij het uit: “Het moet beter worden. De manier waarop we elkaar behandelen en voor elkaar zorgen. Dat moet beter worden”.  Het kwartje valt bij hemzelf wanneer hij naar buiten loopt en Skye ziet lopen. Skye is een meisje dat hij van vroeger kent, maar die nu veel alleen door het leven haar weg aan het zoeken is. Hij besluit dat hij zelf de verandering kan beginnen en nodigt haar uit om wat te gaan drinken.  Deze kleine stap, dit besluit dat hij neemt, is precies wat Skye nodig heeft. Iemand om wat mee te drinken, een kletspraatje mee te houden en daarmee het leven te kunnen leven.  Misschien heeft Skye wel meer nodig, maar wat Clay kan bieden is dit. En hij besluit deze kleine investering te doen. Dit is het. Hier begint het. Iets kleins doen. Het helpt een tiener  om een grote verandering te beginnen.

Wees een mens
Tieners genieten van contact. Je merkt het niet altijd direct maar ze vinden het fijn om gezien en gehoord te worden. Maar ook om te merken dat ze niet te maken hebben met een ‘functionaris’, iemand die met hen praat omdat dat nou eenmaal moet.  Juist hebben ze behoefte aan iemand die echt is, die kwetsbaar durft te zijn en die soms laat merken dat niet alles in je eigen leven vanzelf gaat. Het is een uitdaging om te laten merken dat je soms ook worstelt met dingen in je leven, maar het geeft (h)erkenning. Je kunt hier als volwassene uiteraard keuzes in maken. Je hoeft niet je hele leven op tafel te gooien. Maar door eerlijk te zijn, ga je verder dan alleen luisteren of tips geven. Je laat zien dat je zelf ook gewoon een mens bent. Dat kan voor een tiener al een heel fijne opluchting zijn.

Je best doen is méér dan genoeg
Na 13 dagen boordevol tips kan het gevoel je bekruipen dat alles anders moet om te zorgen dat het goed blijft gaan met een tiener. In de serie zie je hoe de ouders van Clay hun uiterste best doen voor Clay. Ondanks dat hij veel dingen voor zijn ouders verbergt, blijven zijn ouders zich voor hem inzetten. Ze geven niet op en blijven gewoon beschikbaar. Soms chagrijnig, soms gezellig, soms verontwaardigd… Zo gaat dat soms met volwassenen (vooral ouders) en tieners. Maar ze eten samen, zijn betrokken en kletsen met hem. Door alles heen merk je dat ze zeggen: “Wij zijn er voor jou, of je ons vertelt wat je bezighoudt of niet”. Je best doen is dus niet: elke dag allerlei ingewikkelde thema’s bespreekbaar maken. Maar er zijn, je best doen en waar nodig bijsturen of extra investeren.

16

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *