Chris, wat er ook is!

Blue Monday: 9 tips om kinderen en jongeren te steunen

Blue Monday… een kind of een jongere met depri-gevoelens moet je altijd serieus nemen. We verzamelden 9 tips om kinderen en jongeren te steunen.

Het fenomeen ‘deprimaandag’ (Blue Monday) – dit jaar op 21 januari – mag dan niet helemaal kloppen, een kind of een jongere met depri-gevoelens moet je altijd serieus nemen. In de hulpvragen die bij Chris binnenkomen, horen depressieve gevoelens tot de top 5. Via onze Chat en Connect (anoniem mailen) komen we veel in aanraking met kinderen en jongeren die kampen met depressieve gevoelens.

Het wil niet altijd zeggen dat er ook daadwerkelijk sprake is van een depressie. Bij een depressie gaat het niet om een kind of jongere die een keer een dip heeft of zich wat verdrietig voelt, maar om iemand die daar langere tijd last. Iemand die de interesse en plezier in gewone dagelijkse dingen heeft verloren. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut heeft één op de vijf jongeren emotionele problemen en heeft bijna drie procent van de jongeren vanaf 13 jaar in het afgelopen half jaar een depressie gehad.

Een depressie of niet; depri-gevoelens neem je serieus. Kinderen en jongeren die hiermee kampen hebben behoefte aan steun. Lees hier 9 tips voor als een kind of jongere zich depri voelt:

1. Luister eerst goed naar het verhaal van de jongere en geef geen ongevraagd advies;

2. Geef aan dat het heel goed is dat de jongere eerlijk over zijn/haar gevoelens is en dat deze gevoelens niet gek zijn;

3. Ga met de jongere na wat hem of haar helpt, complimenteer als de jongere zelf oplossingen aandraagt en stimuleer hem/haar om deze oplossingen te gaan doen;

4. Vraag naar interesses en hobby’s en moedig hem/haar aan om dit met iemand samen (weer) op te pakken;

5. Wees eerlijk over de realiteit van dit leven en geef uitleg: sombere en moeilijke periodes ‘horen’ er soms bij;

6. Leef mee, maar ga niet mee in eventueel zelfmedelijden van de jongere;

7. Zijn er eerdere periode geweest dat een jongere deze gevoelens had; onderzoek dan wat toen geholpen heeft;

8. Geef hoop! Je mag een jongere bemoedigen en steunen vanuit Gods liefde voor hem of haar. Een Bijbeltekst of een mooi lied kan dan daarbij helpen. Je kunt er ook naar vragen: ‘Welke Bijbeltekst of welk lied helpt jou nou door moeilijke tijden heen?’.”

9. Blijf alert op de signalen. Als deze langere tijd aanwezig blijven, is contact opnemen met de huisarts raadzaam. Die kan vervolgens bekijken welke mogelijkheden tot hulp er zijn.

Meer informatie? Jongeren (en ook hun ouders) kunnen anoniem chatten via www.chatmetchris.nl.

5

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...