Bloem binden, schaduw en een lammetje

De Eindpresentatie

Ik zie een cursist met een bos bloemen binnenkomen, iemand anders heeft een grote doos mee. Vol  enthousiasme en gezonde spanning druppelen ook de andere cursisten  binnen.  Het is de vandaag de dag van de eindpresentaties van de kinder- en tienerpastoraatcursus. Ik ben benieuwd wat er gaat komen.

Alle cursisten moeten voor de eindopdracht een van de thema’s uit de cursus nemen en hier een korte presentatie over geven. Thema’s als jeugdpastoraat, rouw, automutilatie, pornografie en geloofsopvoeding. Iedereen heeft een thema gekozen wat zijn hart raakt, waar ze zich meer in willen verdiepen, waar ze van wilde delen en in wilde groeien.

Zo is er een cursist die  het thema ‘weid mijn lammeren’ (na aanleiding van het boek weid mijn lammeren van Else Vlug)heel krachtig en vol enthousiasme vertelt ze  hoe belangrijk het is om naar de jongere kinderen, van baby af aan, om te zien. Ze heeft een  knuffel, een lammetje, gekocht die een prominente plek krijgt op haar werkplek om haar daar aan te herinneren.  De andere cursisten krijgen  een prachtig kaartje met een lammetje om oog te blijven houden voor ieders eigen lammetjes.

In de presentatie over rouw wordt er een mooi en duidelijk beeld gedeeld om kinderen en jongeren (maar ook volwassenen) helpen te begrijpen wat rouwen is. Het beeld van de schaduw. Je schaduw is er altijd, maar je ziet hem niet altijd. Soms is hij achter je, maar draai je, je om dan zie je daar ineens je schaduw. Zo is het ook met rouw. Het missen van degene die overleden is gaat als een schaduw met je mee. Het is misschien niet altijd duidelijk aanwezig of zichtbaar, maar soms ineens als in je leven de hoek om gaat, zie je de schaduw levensgroot voor je. Zo kan  een lied, het lievelingsgerecht, de knuffel, maar ook een bruiloft, het nieuwe school jaar je raken, je ziet opeens weer de schaduw,  ineens is daar het verdriet. Het missen van de ander, van een plek, van vroeger. Rouw gaat je hele leven met je mee, net als je schaduw. Een mooi beeld om rouw te begrijpen en ook om kinderen te helpen hun rouw te begrijpen.

Als een van de laatste komt  de cursist met alle bloemen. Iedereen krijgt bloemen en een cactus op een stokje, ze leert hoe de bloemen om de cactus heen gebonden moeten worden en legt de link naar tieners in de gemeente. Tiener die soms net zo prikkelig kunnen zijn als een cactus. Met hun vragen, hun afstandelijke houding, geen zin hebben in… e.d. Als gemeente mogen en moeten wij hen omringen met liefde. De cactus wordt omringd met prachtige bloemen en komt daardoor mooi tot zijn recht. Als gemeente werken we mee aan het geloofsopvoeding en ontwikkeling van tieners. We hebben daarin als gemeente een belangrijke plaats.

Zomaar kort even drie presentatie uitgelicht. Het was geweldig hoe ieder de presentatie gaf met passie, openheid en kwetsbaarheid. In elke presentatie kwam de kracht van kinderen en jongeren zien, ontmoeten daar waar ze zijn en het belang van het leven te delen terug. Ze hadden die simpele waarheid ontdekt en ervaren. En stonden dit op hun eigen manier met overtuiging te delen.

De meerwaarde van de cursus kinder- en tienerpastoraat is dat je niet alleen wordt toegerust vanuit Chris. Maar ook door de ontmoeting  met elkaar. De cursisten komen uit verschillende kerken en gemeenten. Elk met eigen verwachtingen en vragen, maar wel met dezelfde passie voor kinderen en jongeren. Dit maakt dat de cursus naast kennis ook  bemoedigend en inspirerend is.

“Ik ga dit zo missen, het is jammer dat het nu stopt”
– cursist – 

Het zal gek zijn om elkaar niet elke maand te ontmoeten. Je voelt een band met elkaar, en die verbondenheid in Christus blijft tot de volgende ontmoeting via de app, de mail of tijdens een Chris-event.

 

 

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...