(Anoniem) In gesprek met kinderen en jongeren over kindermishandeling

Wat kun jij doen als een kind of tiener, in je omgeving, iets vertelt over de situatie thuis en jij een vermoeden hebt van kindermishandeling?

6

 

Chris: Hé, welkom bij Chris. Fijn dat je er bent. Waar wil je het over hebben?
Jongere: Ik zou je iets willen vertellen maar misschien vind je het wel heel stom…”
Chris: Goed dat je er toch mee komt, vertel eerst maar, je mag hier alles vertellen. En je bent hier anoniem

Dit kan het begin zijn van een chatgesprek bij Chris. Jaarlijks gaan gemiddeld 600 van deze gesprekken over mishandeling of misbruik. Voor jongeren in deze situatie is de stap om met iemand te praten ontzettend groot, daarom kiezen wij met onze chat voor anonimiteit. Veel jongeren zouden hun verhaal niet delen als zij wisten dat dit verhaal gedeeld zou worden. Maar wat kun jij doen als een kind of tiener, in je omgeving, iets vertelt over de situatie thuis en jij een vermoeden hebt van kindermishandeling? Wat is belangrijk in een eerste gesprek met hen? Deze drie stappen helpen ons in de gesprekken en wellicht u ook:

  1. Een luisterend oor
    Luister naar het kind. Het klinkt simpel, maar het gevoel gehoord te worden en serieus genomen te worden is ontzettend belangrijk voor een kind om open te zijn. Praten over een onveilige thuissituatie is voor een kind een hele grote stap, maar wel ontzettend belangrijk. Kinderen denken soms dat zij de enige zijn die dit probleem hebben of ze denken zelfs dat dit misbruik normaal is.
  2. Dit is niet oké
    Wanneer een kind vertelt over misbruik of mishandeling is het belangrijk om uit te spreken dat dit niet oké is. Probeer hierbij ouders niet zwart te maken of af te vallen. Door de ‘maatschappelijke norm’ uit te spreken help je een kind te realiseren dat deze situatie niet normaal is en dat het belangrijk is dat er verandering komt.
  3. Er is hulp mogelijk!
    De volgende stap is om het kind te vertellen dat er hulp mogelijk is. Dat hij bij jou, bij zijn leerkracht, jeugdleider of bij een familielid hulp kan vragen door naar hen toe te stappen en over zijn situatie te vertellen. Ieder kind heeft hierin zijn eigen proces en in één stap naar hulpverlening is vaak een te grote stap. Blijf hierin bij de stappen die het kind wilt nemen, tenzij er natuurlijk sprake is van direct gevaar. Bij vermoedens van huiselijk geweld neem je contact op met Veilig Thuis

 

  • Wil je meer lezen over dit thema? Lees dan het ‘Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling’ van Marike van Gemert.
  • Zou u voor het werk van Chris en voor de kinderen en jongeren willen bidden? U kunt zich aanmelden voor de gebedsbrief via info@chrisvoorkom.nl

Het werk van Chris is afhankelijk van giften. Geweldig als u dit wil ondersteunen. Dit kan door te doneren op IBAN NL42 INGB 0650 9591 83 (t.n.v. Stichting Chris en Voorkom!)

6

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *