Je hebt het niet in de hand. Soms gebeuren er verschrikkelijke dingen. Iedereen voelt zich wel eens onveilig. We kunnen de wereld niet mooier maken. En we kunnen het leed niet verborgen houden voor kinderen. Ook al zouden we dat graag willen. Maar binnen zitten is ook niet gezond voor een kind. Opvoeden is je kind voorbereiden op de maatschappij. Wat kan je doen als ouder? En hoe ga je in gesprek met je kind of je tiener?
Een paar tips voor je houding in een gesprek:
- Sluit aan bij wat het kind weet en gehoord heeft. Waar zit je kind mee?
- Neem de tijd voor je kinderen, geef ze gerichte aandacht en luister aandachtig.
- Stel vragen en toon begrip.
- Raak niet in paniek, overbezorgdheid lost niets op.
- Bagatelliseer de situatie niet, wuif geen problemen weg.
- Kijk samen naar de nieuwsitems en benadruk dat de situaties in het nieuws uitzonderlijk zijn.
- Veroordeel geen mensen in je taalgebruik.
- Spreek niet negatief over mediagebruik op zich, bespreek wat er eventueel niet goed is gegaan en hoe dat kan gebeuren.
- Geef aandacht aan het positieve in het nieuws items, aan degene die helpen.
- Laat de vervelende gebeurtenissen niet het enige onderwerp zijn waarover u met uw kind praat.
Wat kun je doen? Naast je houding in een gesprek met je kind kun je denken aan de volgende zaken:
- Zing of luister met je kinderen liedjes die troosten. Denk aan variaties op Psalm 23. En voor jongere kinderen zijn er ook liedjes over bang zijn en onze God als rots. Wees zelf creatief of vraag je kind er naar.
- Maak duidelijke afspraken. Leer het dat het alleen met ‘vertrouwden’ mee mag, en dat het voor het meegaat met iemand anders altijd toestemming vraagt hoe aardig diegene ook lijkt.
- Leer je kind risicosituaties herkennen. Als jij als enig een cadeautje krijgt van je trainer voelt dat raar, als het niet goed voelt is het waarschijnlijk ook niet goed. Leer dat wegrennen mag ook al lijkt dat onbeleefd.
- Respecteer het ‘nee’ van je kind. Het handje geven of de afscheidszoen. Geef aan dat ze mogen zeggen: “Ik wil dat niet.” Dan weten ze dat hun mening telt en dat ze ernaar mogen handelen. Dát maakt weerbaar.’
- Oefen afweertechnieken. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die zich fysiek goed voorbereid voelen, duidelijker ‘nee’ kunnen zeggen in schimmige situaties.
- Oefen nee zeggen. Bijvoorbeeld in de vorm van het ‘aanbelspel’ U bent de verkoper die voor de deur staat en uw kind moet u zien af te wimpelen. Doel is dat het er uiteindelijk een overtuigend ‘nee, ik wil dit niet’ uit krijgt.
- Bid voor je kind. Elk kind heeft recht op een biddende ouder. Vertrouw je kind toe aan de Vader in de Hemel, die alles regeert en in zijn hand heeft.
Alise Vleesenbeek
2-
1 De hele dag online!
-
2 Rustig blijven: ruziënde kinderen op WhatsApp
-
3 ‘Jeugdpastoraat is een taak van de hele gemeente’
-
4 ‘Pesters op de middelbare school zijn vaker populair’
-
5 Tape 6 – kant B – 13 Reasons Why
-
6 Ouders: neem angstgevoelens kinderen serieus
-
7 ‘Tape 1, Kant A’ – 13 Reasons Why
-
8 Netflix-hit ’13 Reasons Why’ zit boordevol tienerthema’s
-
9 ‘Veel pestgedrag onder kinderen is onzichtbaar’
-
10 Chris-trainer Erika van der Heijden over pesten bij Family7