Aanmelden – Week van het Jeugdpastoraat 2022

Van 12 – 18 februari 2022 organiseren wij de jaarlijkse ‘Week van het Jeugdpastoraat’.  Met deze speciale online week willen we kerken en gemeenten inspireren en toerusten om werk te maken van de pastorale zorg voor kinderen en jongeren. Deze week staat in het teken van de kwetsbaarheid van jongeren. Het thema wat in alle webinars en lezingen doorklinkt is: Luisteren is GOUD.

 

PROGRAMMA

12 februari  –                 Kick-off

13 februari  –                 Zondag van het Jeugdpastoraat

14 – 17  februari –         Webinars

18 februari  –                 Kick – out


KICK – OFF
Datum:
12 februari  | 10.00-12.00
Locatie:
Livestream via Youtube

Tijdens de kick-off staat het thema ‘Luisteren is GOUD’ centraal. Dit thema komt terug in de  Bijbelstudie, zang, in een interview met Mirjam Bogerd, ervaringsdeskundige en schrijver over KOPP kinderen en de kerk. Nico van der Voet vertelt over het belang van studentenpastoraat in deze tijd. Ook is het mogelijk om tijdens de livestream via de chat vragen te stellen, deze worden meegenomen in het programma. Al met al een vol programma met inspiratie en toerusting vanuit het werkveld.


ZONDAG
Datum:
13 februari
Locatie:
In de eigen kerk

Een dag waar elke kerkelijke gemeente speciaal oog voor kinderen en tieners heeft door middel van gebed, prediking en een leuke actie.


WEBINARS
Datum: 14 – 17 februari   |   10.00-11.00   |   19.30 – 20.30   |   21.00 – 22.00
Locatie: Online

Je hebt hart voor kinderen en jongeren en je wil graag dat zij worden gezien en gehoord in de gemeente waar je lid van bent. Maar hoe ga je dat vormgeven? Wat en wie heb je daar voor nodig? Tijdens deze workshop wordt de basis gelegd voor je visie op jeugdpastoraat.

Tijdens de tienerjaren is het brein van een jongere volop in ontwikkeling. Veel functies rijpen nog, emoties kunnen soms hoog oplopen en beslissingen zijn vaker gericht op de korte termijn. Hoe zijn deze eigenschappen te verklaren? Hoe verloopt de ontwikkeling van het tienerbrein? En op welke manier kan je hier rekening mee houden in de kerk? Tijdens deze workshop krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van een tiener en krijg je handvatten en praktische tips om hier rekening mee te houden in het jeugdpastoraat.

De gedachte is vaak dat pastoraat een taak is van een beperkt aantal personen in de kerk. In deze workshop kijken we breder dan dat: wat kunnen jongeren onderling voor elkaar betekenen? Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden om naar elkaar om te zien? Contacten tussen jongeren verlopen nu eenmaal anders dan met een volwassene. In deze workshop gaan we in op de meerwaarde die dat geeft dat in het jeugdpastoraat.

Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie komen helaas maar al te vaak voor. Hoe komt het toch dat we in deze tijd, waarin we veel mondiger zijn geworden, het toch lastig vinden om onze eigen grenzen aan te geven en te bespreken? En hoe zit dat in de kerk? Hoe leren we dat aan de kinderen en jongeren?

Tip: Ben je vertrouwenspersoon in de kerk dan is dit webinar een aanrader voor jou.

Veel kerken organiseren activiteiten voor jongeren of hebben aparte verenigingen. Aandacht voor de individuele jongere is dan niet (altijd) haalbaar. Hoe verhoudt dit werk zich tot het jeugdpastoraat? Waar vullen ze elkaar aan? Hoe kunnen ze elkaar versterken? Wat kan een jeugdwerker verwachten van het jeugdpastoraat, en andersom?

Als jongeren gaan studeren, verandert vaak de verhouding met de ‘moedergemeente’. Dat geldt nog sterker als studenten ook op kamers gaan en elders komen te wonen. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat studenten het in deze fase vaak moeilijk hebben, wat nog versterkt wordt door de coronacrisis. Hoe kan een gemeente betrokken blijven op deze groep jongeren? Hoe kunnen studentenpastoraat en jeugdpastoraat elkaar versterken?

Dit webinar sluit aan bij het interview met Nico van der Voet tijdens de kick-off van 12 februari

Wat kinderen thuis meekrijgen heeft een groot effect op hun gedrag en ontwikkeling. Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP-kinderen) groeien op in een ongewone opvoedingssituatie. Wat gaat er om in het hoofd van zo’n kind? Hoe kan de kerkelijke gemeente daar een rol bij spelen?

Dit webinar sluit aan bij het verhaal van Mirjam Bogerd tijdens de kick-off op zaterdag 12 februari.

Al jaren wordt er aandacht besteed aan eenzaamheid onder ouderen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet alleen ouderen worstelen met eenzaamheid maar dat 70% van de jongeren zich soms of vaak eenzaam voelt. Verrassend dat juist in dit tijdperk waar de mogelijkheid om altijd met elkaar in contact te staan juist zoveel eenzaamheid wordt ervaren. Wat is eenzaamheid? Waardoor komt het zoveel onder jongeren voor? Wat kan de kerk doen?  En hoe verbind je jongeren aan elkaar?

Écht contact leggen met jongeren is heel belangrijk, maar in contact komen met jongeren is allerminst vanzelfsprekend. Goed communiceren met deze doelgroep is dus een kunst, maar ook een vaardigheid die we ons eigen kunnen maken. Op welke dingen moeten we dan letten? Hoe communiceren jongeren? Wat ‘komt binnen’ en wat gaat langs hen heen?

Misschien ken je jongeren in de gemeente die te maken hebben met somberheid en nadenken over de dood. Zij zijn niet de enigen: Jaarlijks denken meer dan 400.000 mensen na over de dood. Maar wat ga je doen als je zo’n jongere ontmoet en je daar zorgen om maakt? In deze workshop gaan we met deze vraag aan de slag. Durf je hen te vragen naar hun sombere gevoelens? Hoe maak je hun gedachten over de dood bespreekbaar?


KOSTEN:

Basis ticket =  €15,- 
Kick-off + 1 webinar naar keuze.

Wil je meerdere webinars volgen? dat kan!
Dan betaal je €5,- extra  per webinar


AANMELDEN

 

 

38

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...